Cum se scrie corect ? Figurează / Figuriază sau Figuriează ?

Cum se scrie corect ? Figurează / Figuriază sau Figuriează ?

Cum se scrie corect ? Figurează / Figuriază sau Figuriează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : FIGUREAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu figurează.

Nu, figurează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

Propoziții cu Figurează – Cuvântul Figurează (a figura)

 

Numele lui figurează în acest dosar.

Această problemă nu figurează pe ordinea de zi.

Școala noastră figurează la festivalul republican.

Fratele meu figurează printre olimpicii republicani.

Liceul nostru figurează printre cele mai solicitate școli.

Denis figurează printre protestatari.

Niciunul dintre cei prezenți nu figurează pe aceste liste.

Ion figurează ca martor în acest dosar.

Denis figurează castelul pentru a fi propus ca decor.

Moartea figurează în popor ca o babă cu coasa în mână.

Cum se scrie corect ? Figurează / Figuriază sau Figuriează ? Read More »