Cum se scrie corect ? Faianță / Faieanță sau Faeanță ?

Cum se scrie corect ? Faianță / Faieanță sau Faeanță ?

Cum se scrie corect ? Faianță / Faieanță sau Faeanță ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Faianță

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut de unde să cumpăr faianță.
Nu, am știut de unde să cumpăr faianță.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Faianță – Cuvântul Faianță

Propoziții cu Faianță – sens propriu și figurat

 

Toate camerele din hotel aveau băi cu cabine de faianță.

Servisul de faianță ce îl  primise  cadou  la nuntă o însoțise pe parcursul întregii vieți.

Tatăl  meu pune faianță în baie.

Dulapul de  bucătărie avea  masa de faianță albă.

Mama și-a cumpărat o oală de faianță.

Firma sa presta oferte de montare a obiectelor  de faianță.

Pereții bazinelor  au fost  îmbrăcați  cu gresie de faianță.

Obiectele de uz sanitar au un aspect mai plăcut dacă sunt din faianță.

Cum se scrie corect ? Faianță / Faieanță sau Faeanță ? Read More »