Propoziții cu Editează – Cuvântul Editează (a edita)

Cum se scrie corect ? Editează / Editiază sau Editiează ?

Cum se scrie corect ? Editează / Editiază sau Editiează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : EDITEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se editează.

Nu, se editează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Editează – Cuvântul Editează (a edita)

 

Se editează în acest an ultimul său roman.

Prietenul meu editează o carte cu istorioare hazlii.

Ea editează toate cercetările bunicului său.

La tipografia sa se editează o serie de romane de acțiune.

Profesorii își editează temele de cercetare.

Poetul român editează la Chișinău cartea sa de poezii.

Catedra de istorie a universității editează un șir de documente importante pentru istoria țării.

Mai mulți colegi de-ai mei își editează poeziile.

Care tipografie din țară editează rapid ?

Aici se editează rapid și avantajos orice lucrare.