Propoziții cu Deportează – Cuvântul Deportează (a deporta)

Cum se scrie corect ? Deportează / Deportiază sau Deportiează ?

Cum se scrie corect ? Deportează / Deportiază sau Deportiează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : DEPORTEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te deportează.

Nu, te deportează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, „acest lucru se întâmplă” sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Deportează – Cuvântul Deportează (a deporta)

 

Autoritățile săvietice deportează cu nemiluita locuitorii acestui sat.

Pentru gândurile și ideile antisovetice se deportează în lagăre de concentrare.

El își deportează familia cât mai departe pentru a nu fi supuși torturii.

Mă amenință că mă deportează dacă nu particip la congres.

Unele țări deportează bolnavii cu HIV.

Dacă avem noroc, nu ne deportează nimeni de aici.

Știi că dacă ne prind, ne deportează?

Nu se deportează oamenii supuși sistemului.