Propoziții cu Dăruia – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Dăruia / Dăruiea sau Dăruea ?

Cum se scrie corect ? Dăruia / Dăruiea sau Dăruea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Dăruia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că dăruia cadouri copiilor.
Nu, am știut că dăruia cadouri copiilor.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Dăruia – Cuvântul Dăruia

Propoziții cu Dăruia – sens propriu și figurat

 

Tata mereu îi dăruia mamei trandafiri albi.

E bun și bland ca stăpâna sa care-mi dăruia mereu fructe din livada sa.

Bunica îmi dăruia mereu cărți.

Se dăruia întru totul copiilor  pe care îi instruia cu multă dragoste.

Era cuprins de un dor de a se simți erou  și deaceea se dăruia  ideilor politice ale acestui partid.

Nimeni nu-i dăruia flori de ziua ei și asta o supăra mult.

Învățătoarea noastră dăruia pe loc tot ce primea de la părinți.

Bunica îmi dăruia suvenirile pe care le aducea  din călătoriile sale.

Simt și acum căldura pe care mi-o dăruia mama în copilărie.

Moș Ion dăruia vecinilor  vânat  .

El dăruia  fetelor jucării de pluș la fiecare serbare.