Cum se scrie corect ? Copiază / Copează sau Copiează ?

Cum se scrie corect ? Copiază / Copează sau Copiează ?

Cum se scrie corect ?  Copiază / Copează sau Copiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Forma singulară a acestui cuvânt este copiez, iar conjugarea sa se face cu -ia. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : COPIAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu copiază.

Nu, copiază.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Copiază – Cuvântul Copiază (a copia)

 

Tu ești cel care mă copiază

Cineva mi-a spus că Mihaela copiază la toate evaluările.

Oare mai copiază cineva în timpul acestui test ?

Copiază primul fragment din text și subliniază toate substantivele.

Băiatul copiază tabelul în caiet și-l completează.

Dacă îmi prind iarăși colegul cum copiază, ar trebui să îi spun profesoarei ?

Mi s-a spus că a apărut o nouă trupă care copiază mesajele pieselor celor de la Carla’s Dreams.

Mă întreb uneori, de ce unele persoane copiază atunci când profesorul ne dă teste atât de ușoare ?

Persoanele care copiază în timpul testelor tind să fie mai inteligente din punct de vedere social decât cei ce scriu totul singuri.

Am fost întrebat dacă în școala noastră se copiază, dar sincer vorbind, eu nu am văzut niciodată vreun coleg care făcea acest lucru.

Copiii copiază mișcările educatoarei.

Cum se scrie corect ? Copiază / Copează sau Copiează ? Read More »