Cum se scrie corect ? Cheia / Chea sau Cheea / Cheiea ?

Cum se scrie corect ? Cheia / Chea sau Cheea / Cheiea ?

Cum se scrie corect ? Cheia / Chea sau Cheea / Cheiea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Cheia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că poți descuia toate ușile cu cheia aceasta.
Nu, am știut că poți descuia toate ușile cu cheia aceasta.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Cheia – Cuvântul Cheia

Propoziții cu Cheia – sens propriu  și figurat

 

Cheia succesului o găsești în cărți.

Copila a primit  în dar cheia fermecată ce o va duce în misterioasa lume a cunoștințelor.

Băiatul se gândea cum ar găsi cheia de la inima ei.

Cu cheia a descuiat ușa casei și încet a pășit pragul, copleșită de un fior neînțeles .

Ce poate să facă cu cheia aceasta?

Unde ascunde bunica cheia?

Un singur băiat a găsit cheia și a putut să descifreze enigma.

Mama și fiica sunt cheia și lăcatul.

Astăzi am învăt  să scriem cheia sol .

La începutul portativului se pune cheia sol.

Avea acel băiat  cheia  cu care deschidea inimile mai multor fete.

Cine a rupt cheia?

Cheia o vei găsi în cărți.

Cine găsește cheia de rezolvare a acestei situații?

Cum se scrie corect ? Cheia / Chea sau Cheea / Cheiea ? Read More »