Propoziții cu Agreează – Cuvântul Agreează (a agrea)

Cum se scrie corect ? Agrează / Agriează sau Agreează ?

Cum se scrie corect ?  Agrează / Agriează sau Agreează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Forma singulară a acestui cuvânt este agreez, iar conjugarea sa se face cu -eaz. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta  este : AGREEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te agreează.

Nu, te agreează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Agreează – Cuvântul Agreează (a agrea)

 

Nimeni nu agreează comportările violente.

Învățătorul agreează toți copiii din clasă.

Mama agreează visul fiicei de a devein balerină.

Oamenii culți nu agreează minciuna.

Părinții agreează pasiunea fiului față de animalele domestic.

În acest colectiv se agreează oamenii cu initiative.

Publicul agreează acest actor pentru talentul său, pentru chipul minunat și calmul din priviri.

Parlamentul agreează deciziile miniștrilor.