Propoziții cu Abordează – Cuvântul Abordează (a aborda)

Cum se scrie corect ? Abordează / Abordiază sau Abordiează ?

Cum se scrie corect ? Abordează / Abordiază sau Abordiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : ABORDEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te abordează.

Nu, te abordează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Abordează – Cuvântul Abordează (a aborda)

 

Copilul abordează problema cu înțelepciunea unui matur.

Profesorul abordează problema clasei cu mare grijă și tact pedagogic.

Ion îl abordează deschis spunându-i tot ce crede.

Fata abordează cu încredere toate problemele apărute .

La ședința de azi se abordează acest subiect.

Acest aspect se abordează la ședințele cu părinții.

Cum abordează meteorologii schimbările climaterice ?

Propunerea dumneavoastră nu abordează această problemă.

Partidele abordează această problemă la nivel politic.

Eu susțin această rezoluție care abordează problema apărută.

Advertisements