Cum se scrie corect ? Ager sau Ajer ?

Cum se scrie corect ? Ager sau Ajer ?

Cum se scrie corect ? Ager sau Ajer ?

 

Una dintre greșelile comune din gramatica limbii române, implică încurcarea literelor „ge” și „je” la scrierea unor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie cu literele „ge”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Ager

Să poți scrie corect din punct de vedere gramatical este atât un avantaj cât și o esențialitate pentru vorbitorul de limba română. Singura cale prin care putem ajunge la o comunicare eficientă este printr-o gramatică cât mai exemplară.

Întreg sensul unei propoziții se poate schimba din cauza unei „mici” greșeli, fie aceasta o greșeală de punctuație, o literă folosită într-un alt loc decât cel intenționat, sau o greșeală de stil.

Pentru a înțelege cum poate o singură virgulă să schimbe sensul unei propoziții, luați exemplul de mai jos :

Nu pare foarte ager.
Nu, pare foarte ager.

Chiar dacă unui necunoscător de gramatică i s-ar putea părea că aceste două propoziții sunt identice, noi vă asigurăm că nu sunt. Virgula din a doua propoziție are scopul de a separa „nu” de propoziție, astfel acest „nu” se referă la altceva decât cuvintele care îl urmează (adesea este folosit ca o negație pentru o afirmație anterioară a unui alt interlocutor, sau drept răspuns la o întrebare care începe cu „nu”, negându-l pe acel „nu” din întrebare).

Astfel, lipsa virgulei din prima propoziție are scopul de a transmite faptul că acțiunea dată nu a avut loc, nu are loc sau nu va avea loc, pe când virgula din cea de-a doua propoziție are scopul de a transmite că acțiunea a avut loc, are loc sau urmează să aibă loc.

Să te întrebi care este forma corectă a unui cuvânt este întotdeauna benefic.

 

Propoziții cu Ager – sens propriu și figurat

Propoziții cu Ager – Cuvântul Ager

 

Nu e foarte ager la minte, dar e unul dintre cei mai norocoși oameni din lume.

Ion este cel mai ager băiat din clasa noastră, posibil chiar din întreaga școală.

Nu sunt eu foarte ager, dar să fii calculat este de asemenea o comoară.

Ager poți fi nu doar la minte, ci și la fapte, dar trebuie să nu uităm că deși primul venit e primul servit, ce primește al doilea venit, poate fi chiar mai bun.

Ochiul său este atât de ager încăt colegii îl numesc ”Șoimul”.

Poți să te întorci până în casă și să iei umbrela ? Ești mai ager decât mine și o să te întorci mai repede.

Advertisements