Cum se scrie corect ? Du-i-le, du-ile, dui-le sau duile ?
Aceasta este una dintre cele mai populare greșeli gramaticale, din cele 4 „cuvinte”, doar 1 este corect.
Regula de scriere este foarte simplă. însă foarte puțini oameni o cunosc.
În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie du-i-le.
Du- este un verb predicativ la modul imperativ. Iar „-i”, „-o” și „-l” sunt pronume personale. Astfel, fiind cuvinte diferite, se scriu cu cratimă.
Formele du-ile, dui-le și duile nu există în gramatica limbii române.
Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, Du-i-le, du-ile, dui-le sau duile ?” este : du-i-le.
Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți du-i sau dui ?
Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu du-i-le
Cu ajutorul cuvântului du-i-le , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.
Nu i-am spus „du-i-le”.
Nu, i-am spus „du-i-le”.
Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu du-i-le , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.
În prima propoziție cu du-i-le, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.
În a doua propoziție cu du-i-le, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.
Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ du-i-le, du-ile, dui-le sau duile ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”