Categorie: Materia de liceu la limba română
-
Comentariu – ION de Liviu Rebreanu
Comentariu literar pentru Romanul „Ion” Romanul „Ion” face parte din specia genului epic in proză, este de o întindere mare, acţiuni care se desfăşoară pe mai multe planuri, are un număr mare de personaje şi un conflict puternic. Naraţiunea din romanul „Ion” este realizată la persoana a III-a, este omniscient şi omniprezent în raport cu…
-
Caracterizarea PREOTULUI BELCIUG din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru Preotul Belciug din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru Preotul Belciug de Liviu Rebreanu Preotul Belciug este un personaj individual, secundar și masculin din opera literară intitulată „Ion„, scrisă de Liviu Rebreanu. Este primul roman interbelic obiectiv din literatura românească și a fost scris într-un interval de șapte ani. Inspirându-se din…
-
Caracterizarea SAVISTEI din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru Savista din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru Savista de Liviu Rebreanu Savista, o prezență distinctă în romanul „Ion” al lui Liviu Rebreanu, este un personaj feminin, secundar și individual, ale cărui circumstanțe tragice aduc o dimensiune suplimentară complexității povestirii. În ciuda deficiențelor sale fizice și mentale, Savista reușește să-și contureze…
-
Caracterizarea ZENOBIEI din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru Zenobia din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru Zenobia de Liviu Rebreanu Zenobia, mama lui Ion și consoarta Glanetașului, este un personaj secundar de gen feminin și individual. Trăsăturile sale sunt evidențiate atât prin intermediul caracterizării indirecte (faptele, gândurile și vorbele personajului, precum și relațiile sale cu alte personaje) cât și…
-
Caracterizarea lui TITU HERDELEA din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru Titu Herdelea din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru Titu Herdelea de Liviu Rebreanu Titu Herdelea, descendent al Mariei și Zahariei Herdelea, se distinge ca unul dintre protagoniștii de seamă ai romanului „Ion„, scris de Liviu Rebreanu. Împreună cu surorile sale, Laura și Ghighi, este unul dintre cei trei copii ai…
-
Caracterizarea lui GEORGE BULBUC din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru George Bulbuc din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru George Bulbuc de Liviu Rebreanu În romanul „Ion” scris de Liviu Rebreanu, personajul George Bulbuc joacă un rol secundar, dar vital, caracterizat de antagonismul său față de protagonistul principal, Ion. Poreclit „George al Tomii”, fiind fiul lui Toma Bulbuc, personajul nostru este…
-
Caracterizarea lui VASILE BACIU din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru Vasile Baciu din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru Vasile Baciu de Liviu Rebreanu Romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu, publicat în anul 1920, a revoluționat literatura română prin abordarea sa obiectivă. Creația sa a fost primită cu admirație de critică, pe baza evoluției sale notabile și a profundei individualizări a personajelor.…
-
Caracterizarea FLORICĂI din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru Florica din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru Florica de Liviu Rebreanu Reprezentând pe deplin „glasul iubirii” în romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, Florica este un personaj secundar de o importanță semnificativă. Se conturează în mintea cititorului ca expresie a sentimentelor profunde de iubire, un contrast cu Ana, care personifică „glasul…
-
Caracterizarea ANEI din Romanul ION de Liviu Rebreanu
Caracterizare pentru Ana Baciu din romanul Ion de Liviu Rebreanu Caracterizarea 1 pentru Ana Baciu din Ion Personajul Ana, prezent în romanul Ion, al lui Liviu Rebreanu, se remarcă ca o reprezentare emblematică a femeii rurale. Fiica lui Vasile Baciu, un proprietar de terenuri întinse, Ana este o tânără ţărancă ce îşi consacră inima lui…
-
Caracterizarea Personajului ION din Romanul „Ion” de Liviu Rebreanu
ION de Liviu Rebreanu – Caracterizarea lui Ion Ion este personajul principal al romanului cu același nume scris de Liviu Rebreanu. El este un țăran simplu, dintr-un sat din Maramureș, care trăiește în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ion este descris ca fiind un bărbat în puterea vârstei, puternic și cu un fizic…
-
ION de Liviu Rebreanu – Rezumat Pe Capitole – Lung și Scurt
Rezumatul Romanului Ion de Liviu Rebreanu – Pe Capitole Rezumat lung – Capitolului I – Începutul Capitolul 1 din romanul „Ion” de Liviu Rebreanu oferă o descriere detaliată a satului Pripas, situat în Transilvania. Autorul începe cu o descriere a drumului care duce spre sat, trecând prin Jidovița și Bistrița, și intrarea în sat, marcată…
-
ION de Liviu Rebreanu – Citește Cartea Online + PDF
Romanul Ion, de Liviu Rebreanu Romanul Ion, Volumul I – Glasul Pământului Capitolul I – Începutul ION, REZUMAT PE CAPITOLE Din șoseaua ce vine de la Cârlibaba, întovărășind Someșul ba în dreapta, ba în stânga, până la Cluj și chiar mai departe, se desprinde un drum alb mai sus de Armadia, trece râul peste podul…
-
Între nouri și-ntre mare – Poezie de Mihai Eminescu
Între nouri și-ntre mare – Poezie de Mihai Eminescu Între nouri și-ntre mare Zboară paseri călătoare Cum nu pot și eu să zbor Să mă iau pe urma lor! Și departe de la maluri Trec corăbii peste valuri, Trec cu pânze lucitoare Și se pierd în depărtare. Cum nu am aripi să zbor,…
-
De pe ochi ridici – Poezie de Mihai Eminescu
De pe ochi ridici – Poezie de Mihai Eminescu De pe ochi ridici închisă Languroasa, lungă geană, Rai de fericiri promise Și de tainică dojană. Și-ți pui degetul pe gură, Sfătuiești și ameninți Și îmi dai învățătură Să ne facem mai cuminți. Atunci brațul meu cuprinde Mlădiosul tău grumaz: „Mâni vom fi cum vei…
-
Pierdută pentru mine, zâmbind prin lume treci! – Poezie de Mihai Eminescu
Pierdută pentru mine, zâmbind prin lume treci! – Versuri de Mihai Eminescu Pierdută pentru mine, zâmbind prin lume treci! Și eu să-mi știu osânda… să te iubesc în veci, În veci dup-a ta umbră eu brațele să-ntind, De-a genelor mișcare nădejdea să mi-o prind, Zâmbirea gurei crude să-mi fie al meu crez Purtând…
-
Într-o lume de neguri – Poezie de Mihai Eminescu
Într-o lume de neguri – Poezie de Mihai Eminescu Într-o lume de neguri Trăiește luminoasa umbră. Mai întâi scăldată În ceți eterne și sure, Însă, încet-încet, Razele mari a gândirii Negurile albe pătrund Și formează un arc albastru, Clar senin în jurul lui, Ce-a lui margini își găsește Într-a negurilor creți Și-nainte, înainte Zboară…
-
De ce să mori tu ? – Poezie de Mihai Eminescu
De ce să mori tu ? – Poezie de Mihai Eminescu Tu nu ești frumoasă, Marta, însă capul tău cel blond Când se lasă cu dulceață peste pieptu-ți ce suspină, Tu îmi pari a fi un înger ce se plânge pe-o ruină. Ori o lună gânditoare pe un nour vagabond. Astfel treci și tu…
-
Pierdut în suferință – Poezie / Versuri de Mihai Eminescu
Pierdut în suferință – Poezie / Versuri de Mihai Eminescu Pierdut în suferinţa nimicniciei mele, Ca frunza de pe apă, ca fulgerul în chaos, M-am închinat ca magul la soare şi la stele Să-ngăduie intrarea-mi în vecinicul repaos; Nimic să nu s-audă de umbra vieţii mele, Să trec ca o suflare, un sunet, o…
-
Îngere palid – Poezie de Mihai Eminescu
Îngere palid – Poezie de Mihai Eminescu Îngere palid, îți e mister Cum că a lumei valuri și șoapte Este durere și neagră noapte Pe lângă cer? Nu știi tu, înger, oare să zbori, Să lași pământul, trista ruină? De-ți place cerul, a lui lumină, De ce nu mori? O, dar pământul încă te…
-
De ce nu-mi vii ? – Poezie de Mihai Eminescu
De ce nu-mi vii ? – Poezie de Mihai Eminescu Vezi, rândunelele se duc, Se scutur frunzele de nuc, S-aşează bruma peste vii – De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii? O, vino iar în al meu braţ, Să te privesc cu mult nesaţ, Să razim dulce capul meu De sânul tău, de…
-
Phylosophia copilei – Poezie / Versuri de Mihai Eminescu
Phylosophia copilei – Poezie / Versuri de Mihai Eminescu Glasul plăcerei dulce iubit Cheamă gândirea pe a mea frunte, Ce zboară tainic ca și o luntre În oceanu-i nemărginit. Stelele toate angeli îi par, Angeli cu aripi strălucitoare, A căror inimi tremurătoare Candele d-aur nouă mi-apar. Falnică-i pare legea Creării, Lumi ce de focuri…
-
Înger de pază – Poezie de Mihai Eminescu
Înger de pază – Poezie de Mihai Eminescu Când sufletu-mi noaptea veghea în extaze, Vedeam ca în vis pe-al meu înger de pază, Încins cu o haină de umbre şi raze, C-asupră-mi c-un zâmbet aripele-a-ntins; Dar cum te văzui într-o palidă haină, Copilă cuprinsă de dor şi de taină, Fugi acel înger de ochiu-ţi…
-
De ce n-aflăm în împlinirea – Poezie de Mihai Eminescu
De ce n-aflăm în împlinirea – Poezie de Mihai Eminescu De ce n-aflăm în împlinirea dorințelor din astă lume, Acea sublimă fericire ce înainte-i am visat, De ce în cruda voluptate, de ce într-un strălucit nume N-afli nimic nimic din ceea ce-n astă lume-ai căutat. Bacanta-ți dă corpul de neauă, ochirea desperată, clară.…
-
Petri-notae – Poezie / Versuri de Mihai Eminescu
Petri-notae – Poezie / Versuri de Mihai Eminescu Împresurat de creditori, se vede, Și neputând plăti cu rele rime, Te-ai strecurat pe la Cordon, sublime, Să ne-asurzești cu versuri centipede. Presupuind că nu te știe nime, Că ești martir ai vrut să faci a crede, Mai bine masca de paiazzo-ți șede: Căci ne-am convins…