Cum se scrie corect ? Pictează / Pictiază sau Pictiează ?
O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.
Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : PICTEAZĂ
Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.
Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.
Exemplu :
Nu pictează.
Nu, pictează.
În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.
Propoziții cu Pictează – Cuvântul Pictează (a picta)
El pictează pereții bisericii cu o pasiune de nedescris.
La școală elevii pictează pe hârtie.
Nu pot înțelege de ce el nu pictează pe sticlă.
De ce nu pictează nimeni aceste tablouri ?
El picrează răsăritul soarelui ca un început de drum.
Cu mult simț al trecutului ,băiatul pictează chipul țăranului iobag.
Toată familia sa pictează și ea nu e o excepție.
Oamenii pictează mai mult natura deoarece aici ei se regăsesc.
Bătrânul pictează mai mult pe pânză.
Ar putea să te intereseze și :
- Cum se scrie corect ? Atrofiază / Atrofează sau Atrofiează ? Cum se scrie corect ? Atrofiază / Atrofează sau Atrofiează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem…
- Cum se scrie corect ? Acompaniază / Acompanează sau Acompaniează ? Cum se scrie corect ? Acompaniază / Acompanează sau Acompaniează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o…
- Cum se scrie corect ? Expediază / Expediează sau Expedează ? Cum se scrie corect ? Expediază / Expediează sau Expedează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o…
- Cum se scrie corect ? Omagiază / Omagează sau Omagiează ? Cum se scrie corect ? Omagiază / Omagează sau Omagiează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o…
- Cum se scrie corect ? Abreviază / Abreviează sau Abrevează ? Cum se scrie corect ? Abreviază / Abreviează sau Abrevează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o…
- Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ? Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o…