Cum se scrie corect ? Motivează / Motiviază sau Motiviează ?
O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.
Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : MOTIVEAZĂ
Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.
Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.
Exemplu :
Nu mă motivează.
Nu, mă motivează.
În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.
Propoziții cu Motivează – Cuvântul Motivează (a motiva)
Nimic nu motivează mai mult decât dorința de a te realiza.
Învățătorii buni motivează cu succes elevii să învețe.
Primul succes îl motivează să continuie cercetările.
Gândul la aleasa inimii sale îl motivează să muncească mai cu spor.
Cuvintele rostite nu motivează îndeajuns dorința elevilor de a participa la concurs.
Aplauzele spectatorilor îi motivează enorm pe artiști.
Acest certificat îi motivează absențele de la ore.
Andrei motivează activitatea sa ca una negândită îndeajuns.
Doar părinții motivează absența copiilot de la școală.
Frica de înălțime motivează acțiunile ei.
Toate acestea motivează acțiunile tale.
Ar putea să te intereseze și :
- Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ? Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o…
- Cum se scrie corect ? Atrofiază / Atrofează sau Atrofiează ? Cum se scrie corect ? Atrofiază / Atrofează sau Atrofiează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem…
- Cum se scrie corect ? Înfiază / Înfiează sau Înfează ? Cum se scrie corect ? Înfiază / Înfiează sau Înfează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură…
- Cum se scrie corect ? Asociază / Asocează sau Asociează ? Cum se scrie corect ? Asociază / Asocează sau Asociează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem…
- Cum se scrie corect ? Cartografiază / Cartografează sau Cartografiează ? Cum se scrie corect ? Cartografiază / Cartografează sau Cartografiează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem…
- Cum se scrie corect ? Șutează / Șutiază sau Șutiează ? Cum se scrie corect ? Șutează / Șutiază sau Șutiează ? O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte. Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem…