Cum se scrie corect ? Fiară / Fieară sau Feară ?
Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.
În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.
Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Fiară
Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.
Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.
Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.
Nu am știut că se va comporta ca o fiară.
Nu, am știut că se va comporta ca o fiară.
Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?
În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.
În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.
Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.
Propoziții cu Fiară – Cuvântul Fiară
Propoziții cu Fiară – sens propriu și figurat
Ți se părea că o fiară puse stăpânire pe sufletul lui de copil.
Vânătorul se apropie de fiară și privește cum ea își dă ultima suflare.
Poate o fiară ca el să înțeleagă durerea altora ?
În fiecare seară se vede aceeași fiară în marginea pădurei.
O fiară s-a repezit la mine atunci când nu mai priveam spre ele.
Bărbații au ieșit să scape satul de această fiară.
Pe așa ger nici o fiară nu îndrăznește să iasă afară.
Se purta ca o fiară rănită și speriată.
Numai o fiară ca el poate să scoată pe așa ploaie copiii afară.
Ce fiară aș putea desena?
Ei căutau să vadă o fiară în poiană pe când ea se furișa pe la spate.
Voia să pună căpcăni , poate prinde vreo fiară.
Ce fiară răutăcioasă mai e și moș Ion.