Propoziții cu Xeroxează – Cuvântul Xeroxează (a xeroxa)

Cum se scrie corect ? Xeroxează / Xeroxiază sau Xeroxiează ?

Cum se scrie corect ? Xeroxează / Xeroxiază sau Xeroxiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : XEROXEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu mai xeroxează.

Nu, mai xeroxează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Xeroxează – Cuvântul Xeroxează (a xeroxa)

 

Secretara xeroxează actele pentru a le păstra în dosar.

Cineva xeroxează aceste foi ?

Profesoara xeroxează testele pe care le va repartiza elevilor săi.

Fata xeroxează câteva pagini din carte.

Ea xeroxează fotografiile chiar dacă se primesc de o calitate slabă.

Xeroxează aceste foi apoi poți să pleci.

Băiatul își xeroxează lucrarea pentru a o prezenta colegilor săi.