Propoziții cu Vânează – Cuvântul Vânează (a vâna)

Cum se scrie corect ? Vânează / Vâniază sau Vâniează ?

Cum se scrie corect ? Vânează / Vâniază sau Vâniează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : VÂNEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

El nu vânează!

El nu, vânează!

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Vânează – Cuvântul Vânează (a vâna)

 

Tata vânează căprioara de câteva zile.

Feciorul vânează împreună cu tatăl său în munții Carpați.

Ion vînează sus în munte.

În liniștea dimineții se vânează mai bine rațele sălbatice.

De pe mal, copilul vânează broscoi cu pietricele în mână.

Tânărul îl întreabă cum se vânează rațele.

Băiatul vânează ceva pentru cină.

El vînează vrăbiuțe  încă din copilărie.

În timp ce tata vânează căprioare, băiatul stă  trist în casă.

Bărbații vânează încă din antichitate.