Propoziții cu Subliniază – Cuvântul Subliniază (a sublinia)

Cum se scrie corect ? Subliniază / Subliniează sau Sublinează ?

Cum se scrie corect ?  Subliniază / Subliniează sau Sublinează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Forma singulară a acestui cuvânt este subliniez, iar conjugarea sa se face cu -ia. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : SUBLINIAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se subliniază textul.

Nu, se subliniază textul.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Subliniază – Cuvântul Subliniază (a sublinia)

 

Deci care parte a propoziției se subliniază ?

Cum spuneai că se subliniază complementul într-o propoziție ?

Da, atributul se subliniază întradevăr cu o linie văluroasă.

Oare de ce nu îmi pot niciodată aminti cum se subliniază părțile propoziției?

De ce Ion nu subliniază doar părțile principale de propoziție ?

Profesoara ne-a spus să subliniem doar primele două rânduri, dar când mă uit în dreapta mea, îmi văd colegul de bancă care subliniază toate cuvintele de pe pagină.

În discursul său, profesoara, subliniază importanța protejării mediului înconjurător.

Maria subliniază cuvintele cheie din text cu creion verde.

Profesoara subliniază răspunsurile greșite și  roagă elevii să-și corecteze greșelile.