Propoziții cu Sâmbătă – Cuvântul Sâmbătă

Cum se scrie corect ? Sâmbătă sau Sânbătă ?

Cum se scrie corect ? Sâmbătă sau Sânbătă ?

 

O greșeală frecventă în limba română implică schimbarea literelor „mb” și „nb”. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă, iar ea se scrie cu literele mb.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Sâmbătă

Să poți scrie corect din punct de vedere gramatical este atât un avantaj cât și o esențialitate pentru vorbitorul de limba română. Singura cale prin care putem ajunge la o comunicare eficientă este printr-o gramatică cât mai exemplară.

Întreg sensul unei propoziții se poate schimba din cauza unei „mici” greșeli, fie aceasta o greșeală de punctuație, o literă folosită într-un alt loc decât cel intenționat, sau o greșeală de stil.

Pentru a înțelege cum poate o singură virgulă să schimbe sensul unei propoziții, luați exemplul de mai jos :

Nu este sâmbătă mâine.
Nu, este sâmbătă mâine.

Chiar dacă unui necunoscător de gramatică i s-ar putea părea că aceste două propoziții sunt identice, noi vă asigurăm că nu sunt. Virgula din a doua propoziție are scopul de a separa „nu” de propoziție, astfel acest „nu” se referă la altceva decât cuvintele care îl urmează (adesea este folosit ca o negație pentru o afirmație anterioară a unui alt interlocutor, sau drept răspuns la o întrebare care începe cu „nu”, negându-l pe acel „nu” din întrebare).

Astfel, lipsa virgulei din prima propoziție are scopul de a transmite faptul că acțiunea dată nu a avut loc, nu are loc sau nu va avea loc, pe când virgula din cea de-a doua propoziție are scopul de a transmite că acțiunea a avut loc, are loc sau urmează să aibă loc.

Să te întrebi care este forma corectă a unui cuvânt este întotdeauna benefic.

 

Propoziții cu Sâmbătă – Cuvântul Sâmbătă

 

Elevului îi place ziua de sâmbătă deoarece nu trebuie să meargă la școală.

Restaurantul este ocupat cu nunți în fiecare sâmbătă.

Urmează să ne întâlnim sâmbătă.

În fiecare sâmbătă, sunt organizate competiții de dans.

Sâmbătă de sâmbătă, mergea la nunți pentru a servi la mese.

M-a invitat sâmbătă la un film.