Propoziții cu Ratează – Cuvântul Ratează (a rata)

Cum se scrie corect ? Ratează / Ratiează sau Ratiază ?

Cum se scrie corect ? Ratează / Ratiează sau Ratiază ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : RATEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu cred că ratează.

Nu, cred că ratează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Ratează – Cuvântul Ratează (a rata)

 

El niciodată nu ratează șansa de a profita de bunătatea colegilor.

Din cauza pandemiei , băiatul ratează șansa de a participa la concurs.

Ion ratează această călătorie din cauza iresponsabilității sale.

Portarul ratează ultimul gol din neatenție.

Dus de gânduri, Andrei a ratat și ultimul tren.

Echipa-și ratează șansa de a ajunge prima la finiș din cauza unui mic accident.

Conflictul dintre cei doi colegi le ratează posibilitatea de a fi o clasă prietenoasă.

Ion ratează examenul de Bacalaureat din cauza nepregătirii.