Cum se scrie corect ? Pozează / Poziază sau Poziează ?

Cum se scrie corect ? Pozează / Poziază sau Poziează ?

Cum se scrie corect ? Pozează / Poziază sau Poziează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : POZEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu pozează aparatul.

Nu, pozează aparatul.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Pozează – Cuvântul Pozează (a poza)

 

Copila pozează cu atâta plăcere că-ți pare că e făcută anume pentru așa ceva.

Zilnic ea pozează în fața a zeci de obiective.

Alina nu pozează în fața acestui pictor.

În timpul excursiei , clasa pozează în fața mai multor monumente istorice.

Ea se jură că nu mai pozează acestui pictor.

Fiecare elev pozează pentru panoul clasei.

Micuța pozează cu mult drag în fața obiectivului.

Tânărul privește  cu mult drag la iubita sa care pozează pe malul oceanului.

Cum se scrie corect ? Pozează / Poziază sau Poziează ? Read More »