Propoziții cu Pătează – Cuvântul Pătează (a păta)

Cum se scrie corect ? Pătează / Pătiază sau Pătiează ?

Cum se scrie corect ? Pătează / Pătiază sau Pătiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : PĂTEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu pătează.

Nu, pătează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Pătează – Cuvântul Pătează (a păta)

 

Cerneala se scurge și pătează foaia.

Blidul cade jos și pătează covorul .

Apa se scurge și-mi pătează covorul și peretele de la intrare.

Două puncte negre pătează asfaltul din fața școlii.

Țăranul avea mâinile pătate de trudă.

Mina-mi pătează de cerneală buzunarul genții.

Omătul pătează ogorul negru proaspăt arat.

Fapta sa negândită pătează imaginea întregii familii.

Fata-și pătează rochița de cireșe.