Cum se scrie corect? Oricăror / Orcăror / Ori și căror sau Orișicăror ?

Cum se scrie corect? Oricăror / Orcăror / Ori și căror sau Orișicăror ?

Cum se scrie corect? Oricăror / Orcăror / Ori și căror sau Orișicăror ?

Oricăror sau ori căror – se scrie legat sau dezlegat ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale care se găsește adesea în gramatica limbii române, constă din dezlipirea literelor unui cuvânt compus, sau adăugarea conjuncției „și” în interiorul cuvintelor.

În gramatica limbii române, acest cuvânt are două forme corecte, iar aceste forme se scriu folosind literele „lipite”.

Astfel, formele corecte sunt : Oricăror / orișicăror

Acțiunea de a scrie corect gramatical nu este un simplu beneficiu, ci mai degrabă un lucru vital limbii române. Gramatica este ceva esențial în comunicarea zilnică a vorbitorului de limba română, iar folosirea sa într-o manieră corectă este singura modalitate de a transmite un mesaj sub forma intenției inițiale.

Înțelesul unei propoziții poate fi schimbat foarte ușor, chiar și prin folosirea incorectă a ceva atât de „banal” precum o virgulă, dar mai ales de către figuri de stil, semne de exclamare, întrebare, litere în plus sau lipsă.

Folosind cuvântul de mai sus, vă vom oferi un exemplu prin care sensul unei propoziții se schimbă din cauza unei virgule :

Nu, vei rezista în fața oricăror obstacole.
Nu vei rezista în fața oricăror obstacole.

Având puține cunoștințe de gramatică, ai putea să nu observi imediat diferența, dar o persoană care stăpânește bine limba română își va fi dat deja seama de această diferență „evidentă”.

În prima propoziție, virgula a fost folosită pentru a separa acel „nu” de restul propoziției, adică acel „nu” se referă la o afirmație / întrebare a interlocutorului sau chiar a persoanei care vorbește, negând astfel ce a fost spus.

În cazul celei de-a doua propoziții, din cauza că virgula lispește, „nu” nu este separat de restul frazei, negând astfel nu spusele anterioare, ci spusele viitoare, adică cele care urmează această negare.

Întrebarea „care este forma corectă a acestui cuvânt?” este și va fi întotdeauna benefică.

 

Propoziții cu Oricăror – Cuvântul Oricăror

Propoziții cu Oricăror – sens proprou și figurat

 

Vreau să fiu pregătit în fața oricăror obstacole.

Voi putea răspunde oricăror întrebări îmi vei da.

 

 

Cum se scrie corect? Oricăror / Orcăror / Ori și căror sau Orișicăror ? Read More »