Propoziții cu Omagiază – Cuvântul Omagiază (a omagia)

Cum se scrie corect ? Omagiază / Omagează sau Omagiează ?

Cum se scrie corect ? Omagiază / Omagează sau Omagiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : OMAGIAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te omagiază azi.

Nu, te omagiază azi.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Omagiază – Cuvântul Omagiază (a omagia)

 

Tinerii de astăzi omagiază cu mult drag veteranii Războiului Transnistrean.

În fiecare an sătenii noștri omagiază Ziua Limbii Române.

La data de cinci octombrie toți omagiază lucrătorii din învățământ.

Elevii liceului nostru omagiază an de an profesorii care cu multă dăruire de sine activează aici.

Oare este cineva care nu omagiază eroii acestei țări ?

După atâția ani trăiți în dragoste și bunăînțelegere ei își omagiază ziua căsătoriei înconjurați de cele mai dregi și scumpe ființe.

Între ei apăru o ceartă grozavă căci nu se puteau hotărî cine-l omagiază primul.

Scriitorii omagiază femeia care este principala  și cea mai importantă muză a lor.

Daniel își omagiază ziua de naștere alături de prieteni și colegiii de clasă.