Propoziții cu Loial – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Loial / Loieal sau Loeal ?

Cum se scrie corect ? Loial / Loieal sau Loeal ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Loial

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că este loial.
Nu, am știut că este loial.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Loial – Cuvântul Loial

Propoziții cu Loial – sens propriu și figurat

 

Ion avea un câine loial și se mândrea cu aceasta.

Fiecare ar vrea să aibă măcar un prieten loial.

Fiecare  angajat  trebuie  să-și  îndeplinească  funcția  loial.

Dinu era un prieten tăcut și loial.

Nu știa pe cât de loial va fi adversarul său și de aceea  avea careva emoții de nesiguranță.

La orfelinat visa să aibă și ea un prieten loial cu care să se simtă în  siguranță.

Un angajat loial  merită  stima și respectul  celor din jur.

Nu orișicine poate fi loial.

Învață să fii loial cu tine însuți.

Sunt un fan loial al operei  eminesciene.

Spre deosebire de alți oameni sunt loial și ascultător.

Mi-am propus  să  fiu loial produselor autohtone.