Cum se scrie corect ? Licențiază / Licențează sau Licențiează ?

Cum se scrie corect ? Licențiază / Licențează sau Licențiează ?

Cum se scrie corect ? Licențiază / Licențează sau Licențiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : Licențiază

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te licențiază.

Nu, te licențiază.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, „acest lucru se întâmplă” sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Licențiază – Cuvântul Licențiază (a licenția)

 

Se licențiază întreaga grupă.

După trei ani de armată, ei se licențiază.

Este o companie care licențiază și face o gamă de servicii în domeniul IT.

Ei își licențiază serviciile sub un nou aspect.

Anul acesta se licențiază toate bibliotecile publice.

Ei nu licențiază specialiști în domeniul dat.

Cum se scrie corect ? Licențiază / Licențează sau Licențiează ? Read More »