Propoziții cu Lecția – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Lecția / Lecțea sau Lecțiea ?

Cum se scrie corect ? Lecția / Lecțea sau Lecțiea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Lecția

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că și-a învățat lecția.
Nu, am știut că și-a învățat lecția.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Lecția – Cuvântul Lecția

Propoziții cu Lecția – sens propriu și figurat

 

Marinei îi place mult lecția de matematică.

Învățase lecția o dată și pentru totdeauna.

După ce a predat  lecția, profesorul  s-a uitat lung prin clasă și a ieșit trist pe ușă.

Învățase bine lecția , dar când să răspundă ,parcă avea ceva în gât și nu rosti nici un cuvânt.

Învățătoarea era bolnavă și nu a putut preda lecția.

Lecția cea mai importantă nu se învață la școală, dar ți-o dă viața.

Elias nu fusese la lecția de română.

Nu i-a plăcut lecția de chimie cu noul profesor care era mai dur și mai săc în explicații.

Nu  vroia să piardă lecția și de aceea a rugat să participle online .

Își amintea cu drag cum mama îi asculta lecția.

Advertisements