Propoziții cu Înnoptă – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Înnoptă sau Înoptă ?

Cum se scrie corect ? Înnoptă sau Înoptă ?

Una dintre greșelile comune din limba română este interschimbarea literelor „n” și „nn”.

În limba română, din punct de vedere gramatical, cuvântul acesta poate avea o singură formă corectă, iar forma în cauză se scrie cu literele „nn”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Înnoptă

Scrierea corectă din punct de vedere gramatical este extrem de importantă în viața de zi cu zi, doar în acest mod putem să ne înțelegem reciproc într-un mod cât mai eficient. Adesea, din cauza micilor greșeli, putem să nu fim înțeleși corect, aceste greșeli includ plasarea incorectă a semnelor de punctuație, a cratimei și adăugarea sau scoaterea unei litere dintr-un cuvânt sau a unui șir de cuvinte. Limba română este vastă, iar adesea prin excluderea unei cratime, a unei litere sau a unui semn de punctuație, sensul propoziției poate fi complet diferit.

 

Exemplu :

Nu se înnoptă.

Nu, se înnoptă.

 

În primul caz, sensul propoziției este că acțiunea nu a fost înfăptuită, iar în cel de-al doilea, acțiunea a avut loc. Desigur, sensul propoziției nu se schimbă la fiecare greșeală gramaticală, unele greșeli nu înfăptuiesc o schimbare sensul propoziției, ele însă pot face propoziția mai greu de descifrat, sau schimbă cel puțin partea estetică și percepția noastră despre persoana care a formulat un anume text. Astfel, trebuie să nu uităm faptul că a scrie corect și a avea cultură sunt două fenomene interlegate.

 

Propoziții cu Înnoptă – Cuvântul Înnoptă

 

Propoziții cu Înnoptă – sens propriu și figurat

 

Cerul se înnoptă, iar luminile felinarelor se aprinse.

Se înnoptă la față atunci când îi auzi replica Mihaelei.

Se înnoptă nu doar cerul, dar și sufletele celor de sub el.

În acea săptămână, de fiecare dată când afară se înnoptă, el scotea chitara.

Cerul se înnoptă, dar nu pentru mult timp, pentru că stelele și luna aveau o lumină de basm, care lumina întregul pământ.

Da, Ana înnoptă în acea seară în zona stâncoasă a țării.