Propoziții cu Înăsprit – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Înăsprit sau Înnăsprit ?

Cum se scrie corect ? Înăsprit sau Înnăsprit ?

 

Una dintre greșelile comune din limba română este interschimbarea literelor „n” și „nn”.

În limba română, din punct de vedere gramatical, cuvântul acesta poate avea o singură formă corectă, iar forma în cauză se scrie cu litera „n”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Înăsprit

 

Scrierea corectă din punct de vedere gramatical este extrem de importantă în viața de zi cu zi, doar în acest mod putem să ne înțelegem reciproc într-un mod cât mai eficient. Adesea, din cauza micilor greșeli, putem să nu fim înțeleși corect, aceste greșeli includ plasarea incorectă a semnelor de punctuație, a cratimei și adăugarea sau scoaterea unei litere dintr-un cuvânt sau a unui șir de cuvinte. Limba română este vastă, iar adesea prin excluderea unei cratime, a unei litere sau a unui semn de punctuație, sensul propoziției poate fi complet diferit.

 

Exemplu :

Nu s-a înăsprit buretele.

Nu, s-a înăsprit buretele.

 

În primul caz, sensul propoziției este că acțiunea nu a fost înfăptuită, iar în cel de-al doilea, acțiunea a avut loc. Desigur, sensul propoziției nu se schimbă la fiecare greșeală gramaticală, unele greșeli nu înfăptuiesc o schimbare sensul propoziției, ele însă pot face propoziția mai greu de descifrat, sau schimbă cel puțin partea estetică și percepția noastră despre persoana care a formulat un anume text. Astfel, trebuie să nu uităm faptul că a scrie corect și a avea cultură sunt două fenomene interlegate.

 

Propoziții cu Înăsprit – Cuvântul Înăsprit

 

Propoziții cu Înăsprit – sens propriu și figurat

 

Mi s-au înăsprit mâinile de la atât de mult dezinfectant, nu știi ce cremă aș putea folosi ?

Avea un glas foarte înăsprit, iar motivul nu știu dacă îl voi putea afla vreodată.

Am lăsat o porție de ciuperci pe masă și am uitat de ele, rezultatul a fost atât de înăsprit încât mi-a luat 20 de minute să curăț farfuria a doua zi.

Și atunci, un cuvânt înăsprit a fost pronunțat, iar eu nu am spus nimănui că l-am regretat imediat după ce l-am pronunțat.

S-a cam înăsprit pământul, cred că ar prinde foarte bine o ploaie, altfel s-ar putea să nu strângem roade anul acesta.

Desigur că glasul mea suna un pic înăsprit, am făcut lecții de canto cu o zi înainte și aproape că mi-am pierdut vocea de tot.

Advertisements