Propoziții cu Geme – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Geme sau Jeme ?

Cum se scrie corect ? Geme sau Jeme ?

 

Una dintre greșelile comune din gramatica limbii române, implică încurcarea literelor „ge” și „je” la scrierea unor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie cu literele „ge”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Geme

Să poți scrie corect din punct de vedere gramatical este atât un avantaj cât și o esențialitate pentru vorbitorul de limba română. Singura cale prin care putem ajunge la o comunicare eficientă este printr-o gramatică cât mai exemplară.

Întreg sensul unei propoziții se poate schimba din cauza unei „mici” greșeli, fie aceasta o greșeală de punctuație, o literă folosită într-un alt loc decât cel intenționat, sau o greșeală de stil.

Pentru a înțelege cum poate o singură virgulă să schimbe sensul unei propoziții, luați exemplul de mai jos :

Nu geme din cauza durerii.
Nu, geme din cauza durerii.

Chiar dacă unui necunoscător de gramatică i s-ar putea părea că aceste două propoziții sunt identice, noi vă asigurăm că nu sunt. Virgula din a doua propoziție are scopul de a separa „nu” de propoziție, astfel acest „nu” se referă la altceva decât cuvintele care îl urmează (adesea este folosit ca o negație pentru o afirmație anterioară a unui alt interlocutor, sau drept răspuns la o întrebare care începe cu „nu”, negându-l pe acel „nu” din întrebare).

Astfel, lipsa virgulei din prima propoziție are scopul de a transmite faptul că acțiunea dată nu a avut loc, nu are loc sau nu va avea loc, pe când virgula din cea de-a doua propoziție are scopul de a transmite că acțiunea a avut loc, are loc sau urmează să aibă loc.

Să te întrebi care este forma corectă a unui cuvânt este întotdeauna benefic.

 

Propoziții cu Geme – Cuvântul Geme

Propoziții cu Geme – sens propriu și figurat

 

Poți auzi sunetul pădurii care parcă geme ?

Câinele meu geme de fiecare dată când mă vede plecând pe ușă.

Nu știi de ce geme pisica ? Parcă am hrănit-o, iar apă încă mai are de ieri.

Astăzi ascultam foșnetul frunzelor, se auzea ca o bestie care geme de durere.

Nu, Ion nu geme, Ion plânge, deci vă rog, fiți și voi un pic mai respectuoși.

Începe să îmi geme stomacul, cred că este timpul să mănânc ceva.