Propoziții cu Geam – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Geam sau Jeam ?

Cum se scrie corect ? Geam sau Jeam ?

Una dintre greșelile comune din gramatica limbii române, implică încurcarea literelor „ge” și „je” la scrierea unor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie cu literele „ge”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Geam

Să poți scrie corect din punct de vedere gramatical este atât un avantaj cât și o esențialitate pentru vorbitorul de limba română. Singura cale prin care putem ajunge la o comunicare eficientă este printr-o gramatică cât mai exemplară.

Întreg sensul unei propoziții se poate schimba din cauza unei „mici” greșeli, fie aceasta o greșeală de punctuație, o literă folosită într-un alt loc decât cel intenționat, sau o greșeală de stil.

Pentru a înțelege cum poate o singură virgulă să schimbe sensul unei propoziții, luați exemplul de mai jos :

Nu eu am spart geamul.
Nu, eu am spart geamul.

Chiar dacă unui necunoscător de gramatică i s-ar putea părea că aceste două propoziții sunt identice, noi vă asigurăm că nu sunt. Virgula din a doua propoziție are scopul de a separa „nu” de propoziție, astfel acest „nu” se referă la altceva decât cuvintele care îl urmează (adesea este folosit ca o negație pentru o afirmație anterioară a unui alt interlocutor, sau drept răspuns la o întrebare care începe cu „nu”, negându-l pe acel „nu” din întrebare).

Astfel, lipsa virgulei din prima propoziție are scopul de a transmite faptul că acțiunea dată nu a avut loc, nu are loc sau nu va avea loc, pe când virgula din cea de-a doua propoziție are scopul de a transmite că acțiunea a avut loc, are loc sau urmează să aibă loc.

Să te întrebi care este forma corectă a unui cuvânt este întotdeauna benefic.

 

Propoziții cu Geam – Cuvântul Geam

Propoziții cu Geam – sens propriu și figurat

 

Uneori pot să mă uit pe geam ore întregi și să admir frunzele colorate ale copacilor.

Astăzi, când ajung acasă o să încerc să fac un nou tip de pictură, aceasta se face pe sticla de la geam.

Când privești prin geam, parcă timpul se dilatează și începi să realizezi cât de frumoasă este de fapt viața.

Nu o să uit niciodată ziua în care am spart un geam de la școală, în timp ce încercam să îmi impresionez colegii cu abilitățile mele de a jongla.

Îmi poți te rog aminti cum se numesc acele picături care se formează pe geam atunci când afară e frig iar în casă cald ? Cred că fenomenul se numește condensare.

La mașina tatălui meu, doar un singur geam e fumuriu.