Propoziții cu Fixează – Cuvântul Fixează (a fixa)

Cum se scrie corect ? Fixează / Fixiază sau Fixiează ?

Cum se scrie corect ?  Fixează / Fixiază sau Fixiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : FIXEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se fixează.

Nu, se fixează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Fixează – Cuvântul Fixează (a fixa)

 

Bătrânul îl fixează cu privirea de parcă îl vede pentru ultima data.

Tabăra sa se fixează cu traiul în lunca satului.

Tata fixează portretul bunicului deasupra biroului.

Mama îl fixează cu o privire dojenitoare.

Meșterul privește atent toporul , apoi îl fixează în buturuga copacului.

Tata fixează bine bucata de lemn și încet, dar sigur începe să cioplească în ea.

La primul semnal, ei fixează baionetele la armă.

Cu multă acuratețe el își fixează ideile sale în caiet.

Cu privirea sa tristă , tânăra fixează asfințitul soarelui.

Copila fixează în calendar fiecare zi trăită la sital.

Bunicul fixează scândura ruptă de la gard.