Propoziții cu Finanțează – Cuvântul Finanțează (a finanța)

Cum se scrie corect ? Finanțează / Finanțiază sau Finanțiează ?

Cum se scrie corect ? Finanțează / Finanțiază sau Finanțiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : FINANȚEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu vă finanțează.

Nu, vă finanțează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Finanțează – Cuvântul Finanțează (a finanța)

 

Firma de construcții finanțează acest festival.

Banca finanțează acest proiect.

Asociația de părinți finanțează excursia elevilor eminenți.

Câteva familii din străinătate finanțează grădinița.

Locuitorii acestui sat finanțează construcția unui teren de joacă.

Primăria finanțează festivalul de creație al copiilor.

Cine finanțează această organizație.

Partidul său finanțează mai multe concerte.

România finanțează învățământul din țara noastră.

Este un fond care finanțează astfel de proiecte.

Părinții îmi finanțează visul.

Statul finanțează și chiar încurajează elevii talentați.