Propoziții cu Estimează – Cuvântul Estimează (a estima)

Cum se scrie corect ? Estimează / Estimiază sau Estimiează ?

Cum se scrie corect ? Estimează / Estimiază sau Estimiează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : ESTIMEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se estimează.

Nu, se estimează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Estimează – Cuvântul Estimează (a estima)

 

Andrei își estimează în gând răspunsurile pentru a vedea dacă va avea o notă de trecere.

Ei estimează doar bijuteriile cu briliante căci restul nu-i interesează.

El estimează averea bătrânului cu speranța că va avea și el ceva din ea.

Bătrânul estimează valoarea acestui obiect și apoi hotărăște să-l procure.

Banca estimează valoarea casei înainte de a-ți oferi creditul.

Colecționerul  estimează vaza și apoi râde pe sub mustețe.

Înainte să cumpere casa  o estimează .

Lotul de ajutoare primite se estimează la circa două milioane de lei.

Averea sa se estimează la aproximativ trei milioane de lei.