Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ?

Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ?

Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : EGALEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te egalează.

Nu, te egalează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Egalează – Cuvântul Egalează (a egala)

 

Golul dat de Ion egalează scorul acestui meci.

Doina și câinele ei sunt două finite care se egalează și se înțeleg reciproc.

Moartea egalează toți oamenii.

Ultima victorie egalează numărul ei de medalii cu cel al concurentei.

Profesorul egalează șansele fiecărui elev de a participa la concurs.

Mingea ajunge în coș și egalează scorul.

Mama egalează faptele celor doi copii ai săi.

Lucrarea sa se egalează după valoare cu cea a profesorului .

Cum se scrie corect ? Egalează / Egaliază sau Egaliează ? Read More »