Propoziții cu Donează – Cuvântul Donează (a dona)

Cum se scrie corect ? Donează / Doniază sau Doniează ?

Cum se scrie corect ? Donează / Doniază sau Doniează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : DONEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu cred că donează.

Nu, cred că donează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Donează – Cuvântul Donează (a dona)

 

Casa Cărții donează  bibliotecilor sătești câte un set de cărți.

Familia Păduraru donează școlii în care au învățat trei calculatoare.

Firma „Bucurel” donează colete copiilor din grădinițe.

În fiecare an familia mea donează sânge pentru a fi folosit la transfuzii.

Bătrânul donează întreaga sa avere unei case de copii.

Colecția sa rară de cărți ea o donează bibliotecii publice.

Toate bijuteriile sale, interpreta de muzică populară, le donează casei de copii din localitatea sa de baștină.

De Crăciun brutăria noastră donează colăcei pensionarilor.

Tinerii donează lucrările lor muzeului din localitate.