Propoziții cu Diavol – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Diavol / Dieavol sau Deavol ?

Cum se scrie corect ? Diavol / Dieavol sau Deavol ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Diavol

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că se comportă ca un diavol.
Nu, am știut că se comportă ca un diavol.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Diavol – Cuvântul Diavol

Propoziții cu Diavol – sens propriu și figurat

 

Se purta de parcă intrase un diavol întrânsul.

I se părea că un diavol stă în față și-l îndeamnă să meargă mai departe.

Era redat un diavol care lovea cu biciul  în păcătoși.

Mi se pare că un diavol a intrat pe ferestruica aceasta și a făcut atâta tărăboi.

Moș Nichifor părea un diavol , atât la chip cât și la character.

Ion avea o inimă de diavol și nu te puteai apropia de el să-i ceri ajutor.

Așa diavol nici că se mai pomeni pe fața pământului.

Ascultă de bunica ,diavol mic și neastâmpăratic ce ești!

Ce diavol mai ești și tu !

Nu  știu dacă cineva dintre colegi crede în diavol dar mie mi se pare că există.

Pierderea unicului fiu l-a transformat într-un diavol.