Cum se scrie corect ? Conectează / Conectiază sau Conectiează ?

Cum se scrie corect ? Conectează / Conectiază sau Conectiează ?

Cum se scrie corect ? Conectează / Conectiază sau Conectiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : CONECTEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se conectează.

Nu, se conectează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, „acest lucru se întâmplă” sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Conectează – Cuvântul Conectează (a conecta)

 

Conectează-te la noua  rețea mobilă  că e mai bună.

Fata se conectează singură la aparat.

Această agenție conectează mai multe rețele telefonice.

Mai mulți elevi se conectează pe viber.

Fiecare elev conectează camera în timpul orelor.

Ina nu se conectează la timp .

Profesorii se conectează la acest seminar online de la computatorul școlii.

Știți cum se  conectează lumina în sală?

Această pompă se conectează doar seara.

Medicul conectează pacientul la aparatul de oxigen cu speranța că totul va fi bine.

Cum se scrie corect ? Conectează / Conectiază sau Conectiează ? Read More »