Propoziții cu Bănuia – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Bănuia / Bănuea sau Bănuiea ?

Cum se scrie corect ? Bănuia / Bănuea sau Bănuiea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Bănuia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că bănuia despre acțiunile mele.
Nu, am știut că bănuia despre acțiunile mele.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Bănuia – Cuvântul Bănuia

Propoziții cu Bănuia – sens propriu și figurat

 

Moșul bănuia că nu va fi crezut așa că își luă și dovezi cu el.

Odată ce bănuia că între cei  doi frați este ceva la mijloc , tata se puse de pândă să  afle adevărul.

Moș Nică bănuia că nepotul îi fură vinul din beci.

El bănuia că fata nu va veni la premieră.

Bănuia că chiar el este tata copilului.

Nu-i bănuia nimic, dar îl privea cu atâta dispreț că cuvintele nu mai aveau rost.

Tata nu-i bănuia nimic mamei, dar nici nu o ajuta pe la treburile casei.

Bănuia că n-o s-o mai găsească la întoarcere de aceea i-a spus acum tot ce avu de spus.

El bănuia că drumețul era un scriitor .

Tânărul bănuia că anume acestea sunt locurile copilăriei mele.

Privea mereu pe geam acolo unde bănuia că va apărea chipul multașteptat.