Propoziții cu Aranjează – Cuvântul Aranjează (a aranja)

Cum se scrie corect ? Aranjează / Aranjiază sau Aranjiează ?

Cum se scrie corect ? Aranjează / Aranjiază sau Aranjiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : ARANJEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se aranjează.

Nu, se aranjează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Aranjează – Cuvântul Aranjează (a aranja)

 

Băncile din clasă se aranjează în stil clasic.

Copiii se aranjează în linie dreaptă.

Mama aranjează cu gust tacâmurile pe masă.

Elevii  aranjează crescător numerele de pe tablă.

Ionuț vine în curte și aranjează sub haine un pachet.

Fata aranjează frumos florile și le dă învîțătorului.

Ea-și aranjează fularul și pășește încrezătoare mai departe.

Irina intră în clasă și se aranjează printre elevi.

Lasă că te aranjează ea!

Elevii aranjează cuvintele în ordine alfabetică.

Fata stă mult în fața oglinzii și-și aranjează părul.