Propoziții cu Afișează – Cuvântul Afișează (a afișa)

Cum se scrie corect ? Afișează / Afișiează sau Afișiază ?

Cum se scrie corect ? Afișează / Afișiează sau Afișiază ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : AFIȘEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se afișează.

Nu, se afișează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Afișează – Cuvântul Afișează (a afișa)

 

Alina își afișează toate emoțiile sale.

Învățătoarea afișează pe tablă cele mai bune lucrări ale elevilor săi.

Consiliul elevilor afișează programul de activitate a liceului.

Directorul afișează orarul de lucru al colectivului.

Pe panou se afișează programul de concert al cercurilor  de creație artistică.

Pe ușă secretara afișează lista abiturienților.

Bătrânul afișează atitudinea sa disprețuitoare față de acest tânăr îngâmfat.

Diriginta afișează lista elevilor admiși la examen.