Propoziții cu Afiliază – Cuvântul Afiliază (a afilia)

Cum se scrie corect ? Afiliază / Afilează sau Afiliează ?

Cum se scrie corect ?  Afiliază / Afilează sau Afiliează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : AFILIAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se afiliază.

Nu, se afiliază.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Afiliază – Cuvântul Afiliază (a afilia)

 

Sindicatele se afiliază sindicatelor internaționale.

Fratele meu se afiliază tinerilor naturaliști din țară.

Afiliază-te și tu acestui grup de artiști pentru a-ți promova lucrările.

Școala în care învăț se afiliază liceului din localitatea vecină.

Toate primăriile din sate se afiliază primăriilor din centrele raionale.

Cine se afiliază centrului de protecție a mediului înconjurător?

Sindicatul agricultorilor se afiliază sindicatului lucrătorilor din economie, pentru o colaborare mai activă și mai productivă.