Cum se scrie corect? Oricâtă / Ori și câtă sau Orișicâtă ?

Cum se scrie corect? Oricâtă / Ori și câtă sau Orișicâtă ?

Cum se scrie corect? Oricâtă / Ori și câtă sau Orișicâtă ?

Oricâtă sau ori câtă – se scrie legat sau dezlegat ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale care se găsește adesea în gramatica limbii române, constă din dezlipirea literelor unui cuvânt compus, sau adăugarea conjuncției „și” în interiorul cuvintelor.

În gramatica limbii române, acest cuvânt are două forme corecte, iar aceste forme se scriu folosind literele „lipite”.

Astfel, formele corecte sunt : Oricâtă

Acțiunea de a scrie corect gramatical nu este un simplu beneficiu, ci mai degrabă un lucru vital limbii române. Gramatica este ceva esențial în comunicarea zilnică a vorbitorului de limba română, iar folosirea sa într-o manieră corectă este singura modalitate de a transmite un mesaj sub forma intenției inițiale.

Înțelesul unei propoziții poate fi schimbat foarte ușor, chiar și prin folosirea incorectă a ceva atât de „banal” precum o virgulă, dar mai ales de către figuri de stil, semne de exclamare, întrebare, litere în plus sau lipsă.

Folosind cuvântul de mai sus, vă vom oferi un exemplu prin care sensul unei propoziții se schimbă din cauza unei virgule :

Nu, vorbeam despre oricâtă pasiune are.
Nu vorbeam despre oricâtă pasiune are.

Având puține cunoștințe de gramatică, ai putea să nu observi imediat diferența, dar o persoană care stăpânește bine limba română își va fi dat deja seama de această diferență „evidentă”.

În prima propoziție, virgula a fost folosită pentru a separa acel „nu” de restul propoziției, adică acel „nu” se referă la o afirmație / întrebare a interlocutorului sau chiar a persoanei care vorbește, negând astfel ce a fost spus.

În cazul celei de-a doua propoziții, din cauza că virgula lispește, „nu” nu este separat de restul frazei, negând astfel nu spusele anterioare, ci spusele viitoare, adică cele care urmează această negare.

Întrebarea „care este forma corectă a acestui cuvânt?” este și va fi întotdeauna benefică.

 

Propoziții cu Oricâtă – Cuvântul Oricâtă

Propoziții cu Oricâtă – sens proprou și figurat

 

Oricâtă fericire ar avea omul, niciodată nu va fi deajuns.

Poți lua oricâtă cretă dorești.

Oricâtă nu ar fi distanța fizică, vei fi mereu în inima mea.

Cum se scrie corect? Oricâtă / Ori și câtă sau Orișicâtă ? Read More »