Cum se scrie corect ? Absentează sau Apsentează

Cum se scrie corect ? Absentează / Absentiază sau Absentiează ?

Cum se scrie corect ? Absentează / Absentiază sau Absentiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : ABSENTEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu cred că absentează.

Nu, cred că absentează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Absentează – Cuvântul Absentează (a absenta)

 

Băiatul absentează des de la ore.

Cine absentează azi?

El absentează motivat de la acest seminar.

Că Ion absentează a știut doar tata.

Directorul ia măsuri asupra celor care absentează.

În această localitate copiii nu absentează de la școală.

Cel care absentează de la miting va fi sancționat.

Tata nu absentează de la prânz.

De data aceasta absentează doi elevi.

Medicul absentează temporar de la servici.

Andrei absentează și nici nu anunță diriginta.