Cum se scrie corect ? Funia / Funiea sau Funea ?

Cum se scrie corect ? Funia / Funiea sau Funea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Funia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratimi, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut unde a ascuns funia.
Nu, am știut unde a ascuns funia.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Funia – Cuvântul Funia

Propoziții cu Funia – sens propriu  și figurat

 

Luă funia și se îndreptă spre pădure, poate va aduce niște vreascuri.

Tata a legat funia de o creangă și a făcut un scrânciob pentru feciori.

Funia s-a rupt de greutatea carului.

Tulpina copacului era dreaptă ca funia în sac.

Bunicului i-a ajuns funia la par așa că hotărâ să ceară ajutor.

De ce funia aceasta stă la soare?

A strâns tata funia pe trup și hai să tragă de sanie.

Moș Ion a aruncat funia în spate și s-a pornit mai departe spre târg.

Ce este cu funia aceasta?

De unde să ia funia dacă demult o roase șoarecii?

Împrumută și tu funia de la vecin să tragem mai ușor  tulpina copacului.

Funia aceasta cred că are vreo cincizeci de ani.

Ești funia de salvare a colegilor tăi.

Funia răsucită simbolizează legătura dintre cer și pământ.