Compunere despre iarnă – compuneri de nota 10

Compunere despre iarnă – compuneri de nota 10

 

Iarna este un anotimp foarte frumos, dar și foarte amuzant, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este unul din cele patru anotimpuri ale anului în zonele temperate. Urmează după toamnă și precedează primăvara.

Natura pare adormită iarna. Arborii își pierd toate frunzele, în afară de brazi, bineînțeles. Animalele hibernează, adică trăiesc cu încetinitorul și temperatura corpului lor scade. Urșii hibernează și ei, se pun la adăpost, dar temperatura corpului lor rămâne nechimbată.

Atunci când iarna sosește sau se instalează, cu frigul său intens, luminile sale de gheață, cu zilele sale scurte, toată lumea admiră splendoarea zăpezii, gerului strălucitor de dimineață și frigului riguros care ne invadează.

Frigul pătrunzător, vântul puternic, furtunos, împinge copacii și brațele le răspândesc necazul și disperarea, ploile intense pătrund pământul, gerul taie pământul, îl desparte cu o mie de cioburi, copacii înghețați sunt acoperiți cu un frig glacial.

Iarna își întinde lamele de frig, amărăciune, asprime… Domnește suprem asupra copacilor, naturii, lumii, invadează și frământă peisajele de ger. Întunecă cerul și scurtează ziua care fuge înaintea lui.

Soarele pălește, se prăbușește și se ascunde atât de repede… nu are cum să reziste în fața frigului care se instalează.

Peisajele superbe, acoperite de zăpadă, iau nuanțe strălucitoare cu reflexii irizate albul strălucitor care acoperă arborii, acoperișul, solul care are haine de mătase sau de bumbac mai greoaie.

Peisajul este maiestuos și silențios sub mantia grea de zăpadă, meditează și așteaptă. Natura devine mai umillă și modestă sub pălăria sa de frig.

Zăpada se învârte în aerul transparent de iarnă, unde cerul și pământul se cufundă într-o perfectă armonie de alb luminos. Putem spune că avem de-a face cu o lume ireală, o lume nouă, o lume mai transprentă, mai lucidă, o lume unde totul se amestecă: aerul, solul, arborii, acoperișurile de la case, grădinile, o lume unde totul devine egal.

Fulgii de zăpadă din aer fac peisajul să dispară, arborii devin cele mai frumoase forme, în nuanțe de alb care surprind cu frumusețea lor, cu eleganța lor, se îmbracă cu cele mai somptuoase și mătăsoase mantii.

Se formează gheața, gerul translucid aruncă sclipiri de lumină… culori reci de iarnă, alb și albastru înghețat.

Șemineul palpită și trăiește. Cu flăcările sale strălucitoare, încălzește inimile adunate în jurul lui. Înmoaie iarna și frigul ei fără sens. Focul trosnește și își împrăștie căldura binevoitoare… Focul trosnește și iarna înflorește…

Castanele coapte, dulci și aromele de ars ne oferă fructele lor cu coji maro. Castanele în culori maro, glazurate, izbucnesc de bucurie și încântă copiii cu ochii care râd.

Iarna ne amorțește cu frigul ei amar, iarna înghețată vine…

Iarna se instalează.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*