Compunere despre apă – Compuneri de nota 10

Apa este o resursă esențială vieții, resursă fără de care o ființă umană nu poate trăi mult timp. Apa se află, în general în stare lichidă și posedă la o temperatură ambientală proprietăți unice: este, în mod special, un solvent eficient pentru numeroase corpuri solide regăsite pe pământ – uneori, regăsim apa sub denumirea de solvent universal.

Apa este originea vieții pe Pământ. Este indispensabilă pentru corpul uman și pentru tot ce ne înconjoară. Apa este un confort indispensabil în viața de zi cu zi. Apa este simbolul vieții. Pentru majoritatea fiintelor vii, apa este o nevoie fundamentală. Majoritatea formelor de viață riscă să dispară fără apă. Apa este fundamentală pentru viață deoarece constituie aproximativ 80% corpul nostru. O hidratare regulată și adecvată este necesară bunei funcționări a organismului nostru. În plus, apa este necesară pentru a ne păstra curați și de a ne spăla hainele și obiectele.

Formula chimică a apei este H2O. Apa regăsită pe Pământ este rareori un compus chimic pur. Chimiștii folosesc apă distilată pentru soluțiile lor, această apă fiind pură în proporție de 99%, este vorba despre o soluție apoasă.

Nu din întâmplare Pământul este denumit planeta albastră. Motivul: este în mod esențial compusă din apă în stare lichidă. Apa acoperă 71% din suprafața pământului, cu 97% apă sărată și 3% apă dulce. O regăsim în oceane, mări, lacuri, fluvii, izvoare dar și în canale. Întreaga apă prezentă pe Pământ reprezintă un volum de 1,4 miliarde de kilometri cubi.

Organismul nostru este constituit dintr-un procent de 60% apă, este principalul compus al organelor noastre. Este necesară nu doar transportului elementelor nutritive (minerale, vitamine) și al deșeurilor ci este importantă, în egală măsură, pentru reglarea temperaturii noastre, a tranzitului intestinal.

Fiecare ființă umană pierde în fiecare zi aproximativ 2,5 litri de apă prin transpirație sau urină. Este, drept urmare, important să bem apă zilnic pentru a supraviețui. Specialiștii ne recomandă să bem minim 1,5 litri de apă pe zi. Apa nu are doar rolul de a ne potoli setea, este, în egală măsură utilă pentru agricultură, industrie și transport.

Apa este constituită din gaz dizolvat: oxigen, gaz carbonic și hidrogen dar și azot și uneori metan. Conține în egală măsură sute de substanța minerale (săruri minerale și oligoelemente) și organice. Calciu, magneziu, sodiu, potasiu, carbonați, cloruri și nitrați, acestea sunt materiile minerale conținute de apă. Substanțele organice sunt fie sub o formă dizolvată (pesticide, solvenți) sau în suspensie (deșeuri vegetale).

Care sunt cele trei stări ale apei?

Apa este o materie lichidă care poate avea trei stări. Poate deveni o materie solidă (gheață) la 0 grade. Poate fi o materie lichidă. Poate deveni și o materie gazoasă: vapori/aburi. Apa poate să se transforme și în condensație, acest lucru are loc atunci când punem un capac pe o oală cu apă fiartă: picături de condens își fac apariția. Apa se mai poate transforma în ploaie, ninsoare, nori..

Apa trebuie prețuită, nu risipită!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*