Compunere despre albină – Compuneri despre albine

Compunere despre albină – Compuneri despre albine

 

Albina este o gospodină, este extrem de harnică și de înțeleaptă. Muncește de dimineața până seara cu scopul de a strânge provizii pentru iarnă. În plus, albina face miere, o veritabilă resursă de vitamine. Este una din cele mai importante insecte din lanțul trofic, ea contribuie la polenizarea florilor.

Albinele sunt considerate insecte sociale deoarece indivizii sunt regrupați în stupi care formează un fel de societate în care pot fi diferențiate mai multe caste, fiecare din ele joacă un rol important pentru supraviețuirea speciei. Astfel, putem diferenția regina albină, trântorul sau masculii și femelele muncitoare.

Chiar dacă par simple insecte, lumea alabinelor este deosebit de complexă și suprinzătoare, deoarece au comportamente și moduri de viață pe care nu ni le-am putea imagina la o insectă atât de mică.

În ciuda faptului că albinele urmează o schemă fizică obișnuită, standard, care constă în special dintr-un corp de culoare închisă și dungi galbene pe corp, structura sau aspectul lor poate varia în funcție de specia de albină. Cu toate acestea, în sânul aceleaiași specii pot exista diferențe între regina albină, trântori sau albinele muncitoare:

  • Regina albină: este singura femelă fertilă din stup, drept urmare primul lucru care o caracterizează pe regina albină este dezvoltarea structurilor sale ovariene, ceea ce face din ea una din cele mai mari albine din stup. Abdomenul reginei albină este mai proeminent dar ochii sunt mai mici.
  • Trântorii: sunt masculi al căror funcție în sânul stupului este aceea de a se reproduce cu regina albină pentru a produce o progenitură. Spre deosebire de albinele muncitoare, trântorii au un corp dreptunghiular, mai gros și mai greu. Ochii trântorilor sunt mai mari.
  • Albinele muncitoare: sunt singurele albine femele infertile din stup, sistemul lor reproducător este subdezvoltat. Abdomenul este mai scurt și mai îngust și, spre deosebire de regină, aripile se întind pe întreaga lungime a corpului. Rolul albinelor muncitoare constă în colectarea polenului și fabricarea hranei, construirea și protejarea stupului și îngrijirea celorlalte specimene din stup.

Ce mănâncă o albină? Printre principalele alimente consumate de această insectă se numără mierea. Este vorba despre o sursă necesară albinelor și fabricată din nectarul florilor, pe care îl absorb. Florile din care colectează nectarul pot fi diferite și variate, însă, cel mai adesea, albinele aleg flori în culori mai vii, cum este și cazul margaretei. Știai că o singură albină muncitoare poate atinge până la 2000 de flori pe zi?

Albinele consumă în general polen, deoarece, pe lângă faptul că acesta le conferă zaharurile esențiale, proteine și vitamine precum cele din grupa B, permite dezvoltarea unor glande precum cele care produc lăptișorul de matcă. O altă curiozitate întâlnită la albine: lăptișorul de matcă este destinat exclusiv reginei albină pentru a se hrăni cu el și tinerilor muncitori deoarece este capabil de a crea corpuri adipoase pe timp de iarnă entru a putea supraviețui în sezonul rece.

Pentru a apăra stupul, o albină este capabilă să își dea viața, drept urmare înțeapă cu acul din abdomen pe oricine consideră un musafir nepoftit.

Oamenii de știință spun că există nu mai puțin de 20.000 de specii de albine în lume.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*